Ügyfeleink mondták rólunk

Mezőgazdaságban a HACCP szerepe, HACCP szakértő segítség

EUREPGAP (Jó Mezőgazdasági Gyakorlat)

Minőségbiztosítási rendszer kidolgozása, megvalósítása ajánlott a mezőgazdasági termelőknek is A piaci nyomás, a vevők egyre magasabb szintű elvárásai  kikényszerítik a mezőgazdasági gazdálkodók  HACCP rendszerének kiépítését és működtetését.

Elsősorban  a GAP (Good Agricultural Practice, Jó Mezőgazdasági Gyakorlat) alkalmazásával (tápanyag utánpótlási napló, permetezési napló, betakarítás, tárolás, értékesítés nyomon követése,)

Az élelmiszer-biztonsági alapelveket és az adott mezőgazdasági ágazat termelés sajátosságait szem előtt tartó, az elvárásoknak megfelelő rendszer működtetését kell a helyi sajátosságok figyelembevételével kiépíteni

Az Euro-Retailer Produce Working Group (EUREP - Európai Kiskereskedői Termék Munkacsoportot) Európa vezető kiskereskedői hozták létre 1997-ben , hogy egy olyan közös termékfejlesztési irányvonalat dolgozzanak ki, amely a fenntartható mezőgazdaság időszerű kérdéseivel foglalkozzon. A követelményrendszerben a "Jó Mezőgazdasági Gyakorlat" (Good Agricultural Practic, GAP) azon alapelveit  rögzítsék, amelyek az agrártermelés teljes technológiai  folyamatára kialakítandó legjobb gazdálkodás legfontosabb  elemeit tartalmazzák.

Az így kialakított és folyamatosan továbbfejlesztett (EUREPGAP) követelményrendszer megfelel a nemzetközi akkreditáció előírásainak, így az alapelvek helyes alkalmazása tanúsítható.

A tanúsítást, az EN 45011 nemzetközi szabvány szerint akkreditált független tanúsító testület végezheti.

Az EUREPGAP követelményrendszere az alábbiakban foglalható össze:

-       Növényvédelem során az állatvédelem, az integrált irányítási módszerek alkalmazása a kártevők elleni védekezésben

-         A speciális környezetvédelmi rendszabályok betartása

-        Az élelmiszerbiztonság, kiemelten az emberi egészségre ható szempontok követelményei

-       Munkaegészségügy, azaz a dolgozókra vonatkozó általános egészségi és biztonsági szabályok alkalmazása, betartása

-        A dolgozókra előírt szociális jogszabályok alkalmazása, betartása

A kiskereskedők garanciát akarnak arra, hogy a kertészeti és növénytermesztési ágazatban dolgozó gazdálkodók technológiai folyamata megfelel az élelmiszerbiztonsági   előírásoknak, így az általuk forgalmazott élelmiszer nem jelent veszélyt a fogyasztókra .

 Egyre több fogyasztó keresi a kevéssé vegyszerezett, biztonságos az emberi egészséget egyáltalán nem veszélyeztető  élelmiszereket. A tudatos fogyasztó ma már odafigyel milyen nyersanyagból készíti a családjának az ételeket. Fontos a fogyasztók számára, hogy valamilyen élelmiszerbiztonsági rendszer fel legyen tüntetve a terméken, aminek alapján szavatolják az élelmiszer emberi fogyasztásra való biztonságát.

 Az EUREPGAP bevezetésével nincs szükség a többszörös termelői, kereskedői  verifikációra az egyes fogyasztók, kereskedők részéről. A tanúsítványok mindenki számára bizalmat jelentenek, az  üzleti kapcsolatokban megkönnyítik a termelő, és kereskedő munkáját a termék  piacra jutását. A legtöbb kiskereskedő a tagok közül úgy döntött, hogy kötelezővé teszi beszállítóik számára az EUREPGAP tanúsítványt.

Nálunk még ez a forma nem terjedt ugyan el kellő mértékben, de a HACCP rendszer kiépítésével is ugyanazt a biztonságot érik el a mezőgazdasági termelők.

Általában  nem készül a minőségbiztosítási rendszerükről tanúsítvány, de dokumentált, szabályozott módon biztosítják és bizonyítják, hogy a mezőgazdasági termelő élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan terméket termel.

Minden mezőgazdasági termelőnek, ha meg akar felelni a magas fogyasztói és kereskedői elvárásoknak, legelőször ki kell építenie a termelési folyamatára a HACCP minőségbiztosítási rendszerét.

A HACCP rendszerének a kiépítésében tudok Önnek is segíteni.  Tíz éves minőségbiztosítási munkám tapasztalataival, harminc éves kertészeti tapasztalattal, a gyakorlatban is használható és a hatóság által elfogadott minőségbiztosítási rendszert tudok Önnek készíteni, hogy elégedett vevői számát gyarapíthassa.

Kérjen árajánlatot ITT!

                                 Pozderka Istvánné    

                                    HACCP tanácsadó

                            Minőségbiztosítási szakmérnök

                                 Okl. kertész üzemmérnök

Élelmiszeres kisvállalatok specialistái 

♦  Szolgáltatásaink:

       • Üzletnyitási tanácsadás   • HACCP dokumentáció     • HACCP felülvizsgálat      • HACCP és higiéniai oktatás helyszínen    • HACCP és higiéniai oktatási anyag   • Kémiai kockázatbecslés dokumentáció     • Munkahelyi kockázatelemzés dokumentáció     • Nyomon követési rendszer alapjai  • Minőségbiztosítási tanácsadás  • Mezőgazdaság és méhészeti HACCP dokumentáció   készítése.                                                                                                                                                             

                                                                             info@haccpszaktanacs.hu                                                                              

        Pozderka Istvánné

            HACCP tanácsadó

    Minőségbiztosítási szakmérnök

        okl. kertész üzemmérnök    

   Miért bennünket válasszon?

    • Garantált szakhatósági megfelelés

    • 2003 óta szerzett sokrétű tapasztalat

    • ügyfeleink elégedettségi refenciái

    • Gyakorlati tapasztalatokon alapuló

       megoldások

    • Állategészségügyi szakemberek

       ajánlásai

    • Online INGYENES tanácsadás Önnek is

    • Gyors munkavégzés

 

     Önnek miben segíthetünk?

      Vegye fel a kapcsolatot velünk!

                06706151917

        info@haccpszaktanacs.hu          

        

Élelmiszeres kisvállalatok

megfelelőségi navigációja

info@haccpszaktanacs.hu