Mezőgazdaságban a HACCP szerepe, HACCP szakértő segítség
EUREPGAP (Jó Mezőgazdasági Gyakorlat)
Minőségbiztosítási rendszer kidolgozása, megvalósítása ajánlott a mezőgazdasági termelőknek is A piaci nyomás, a vevők egyre magasabb szintű elvárásai kikényszerítik a mezőgazdasági gazdálkodók HACCP rendszerének kiépítését és működtetését.
Elsősorban a GAP (Good Agricultural Practice, Jó Mezőgazdasági Gyakorlat) alkalmazásával (tápanyag utánpótlási napló, permetezési napló, betakarítás, tárolás, értékesítés nyomon követése,)
Az élelmiszer-biztonsági alapelveket és az adott mezőgazdasági ágazat termelés sajátosságait szem előtt tartó, az elvárásoknak megfelelő rendszer működtetését kell a helyi sajátosságok figyelembevételével kiépíteni
Az Euro-Retailer Produce Working Group (EUREP - Európai Kiskereskedői Termék Munkacsoportot) Európa vezető kiskereskedői hozták létre 1997-ben , hogy egy olyan közös termékfejlesztési irányvonalat dolgozzanak ki, amely a fenntartható mezőgazdaság időszerű kérdéseivel foglalkozzon. A követelményrendszerben a "Jó Mezőgazdasági Gyakorlat" (Good Agricultural Practic, GAP) azon alapelveit rögzítsék, amelyek az agrártermelés teljes technológiai folyamatára kialakítandó legjobb gazdálkodás legfontosabb elemeit tartalmazzák.
Az így kialakított és folyamatosan továbbfejlesztett (EUREPGAP) követelményrendszer megfelel a nemzetközi akkreditáció előírásainak, így az alapelvek helyes alkalmazása tanúsítható.
A tanúsítást, az EN 45011 nemzetközi szabvány szerint akkreditált független tanúsító testület végezheti.
Az EUREPGAP követelményrendszere az alábbiakban foglalható össze:
- Növényvédelem során az állatvédelem, az integrált irányítási módszerek alkalmazása a kártevők elleni védekezésben
- A speciális környezetvédelmi rendszabályok betartása
- Az élelmiszerbiztonság, kiemelten az emberi egészségre ható szempontok követelményei
- Munkaegészségügy, azaz a dolgozókra vonatkozó általános egészségi és biztonsági szabályok alkalmazása, betartása
- A dolgozókra előírt szociális jogszabályok alkalmazása, betartása
A kiskereskedők garanciát akarnak arra, hogy a kertészeti és növénytermesztési ágazatban dolgozó gazdálkodók technológiai folyamata megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, így az általuk forgalmazott élelmiszer nem jelent veszélyt a fogyasztókra .
Egyre több fogyasztó keresi a kevéssé vegyszerezett, biztonságos az emberi egészséget egyáltalán nem veszélyeztető élelmiszereket. A tudatos fogyasztó ma már odafigyel milyen nyersanyagból készíti a családjának az ételeket. Fontos a fogyasztók számára, hogy valamilyen élelmiszerbiztonsági rendszer fel legyen tüntetve a terméken, aminek alapján szavatolják az élelmiszer emberi fogyasztásra való biztonságát.
Az EUREPGAP bevezetésével nincs szükség a többszörös termelői, kereskedői verifikációra az egyes fogyasztók, kereskedők részéről. A tanúsítványok mindenki számára bizalmat jelentenek, az üzleti kapcsolatokban megkönnyítik a termelő, és kereskedő munkáját a termék piacra jutását. A legtöbb kiskereskedő a tagok közül úgy döntött, hogy kötelezővé teszi beszállítóik számára az EUREPGAP tanúsítványt.
Nálunk még ez a forma nem terjedt ugyan el kellő mértékben, de a HACCP rendszer kiépítésével is ugyanazt a biztonságot érik el a mezőgazdasági termelők.
Általában nem készül a minőségbiztosítási rendszerükről tanúsítvány, de dokumentált, szabályozott módon biztosítják és bizonyítják, hogy a mezőgazdasági termelő élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan terméket termel.
Minden mezőgazdasági termelőnek, ha meg akar felelni a magas fogyasztói és kereskedői elvárásoknak, legelőször ki kell építenie a termelési folyamatára a HACCP minőségbiztosítási rendszerét.
A HACCP rendszerének a kiépítésében tudok Önnek is segíteni. Tíz éves minőségbiztosítási munkám tapasztalataival, harminc éves kertészeti tapasztalattal, a gyakorlatban is használható és a hatóság által elfogadott minőségbiztosítási rendszert tudok Önnek készíteni, hogy elégedett vevői számát gyarapíthassa.
Kérjen árajánlatot ITT!
Pozderka Istvánné
HACCP tanácsadó
Minőségbiztosítási szakmérnök
Okl. kertész üzemmérnök